Siapa yang Main Loteri?

Siapa yang Main Loteri?
Siapa yang membeli tiket loteri?
Tinjauan Gallup baru-baru ini mengenai Perjudian di Amerika mendapati bahawa:
-57% daripada orang dewasa Amerika melaporkan membeli tiket loteri dalam tempoh 12 bulan yang lalu.
-Mereka yang berpendapatan $45,000 hingga $75,000 adalah yang paling berkemungkinan bermain (65 peratus pernah bermain pada tahun lalu)
-Mereka yang berpendapatan di bawah $25,000 adalah paling kurang berkemungkinan bermain pada 53 peratus.
-Orang yang berpendapatan melebihi $75,000 membelanjakan kira-kira tiga kali lebih banyak untuk loteri setiap bulan berbanding mereka yang berpendapatan di bawah $25,000.
Bukankah kebanyakan jualan loteri datang daripada bilangan orang yang agak kecil pragmatic demo indonesia?
Seperti mana-mana produk atau perkhidmatan, sesetengah orang adalah pengguna yang lebih bersemangat daripada yang lain. Sekolah perniagaan mengajar pelajar pemasaran ‘prinsip pareto:’ idea bahawa tidak kira apa produknya, 80 peratus daripada jualan akan datang daripada 20 peratus pelanggan. Loteri tidak berbeza.
Adakah mereka yang bermain loteri paling kerap miskin dan kurang berpendidikan?
Tidak. Banyak kajian yang dijalankan dalam pelbagai bidang kuasa menunjukkan bahawa pemain loteri yang kerap atau ‘berat’ hampir sama dengan keseluruhan penduduk negeri atau wilayah itu. Mereka tidak lebih berkemungkinan miskin atau mempunyai sedikit pendidikan formal berbanding warganegara yang dipilih secara rawak.
Bagaimana dengan kajian New York itu?
‘Kajian’ ini yang menunjukkan bahawa kawasan berpendapatan terendah mempunyai jualan loteri per kapita tertinggi, merupakan korelasi mudah antara jualan tiket dan pendapatan per kapita mengikut poskod. Wartawan akhbar yang menyediakannya gagal menyedari bahawa kod pos dengan jualan tertinggi dan pendapatan terendah sebenarnya adalah daerah komersial dengan bilangan pekerja membeli tiket yang ramai dan sangat sedikit penduduk sepenuh masa. Malah, kod pos dengan jualan tertinggi dan pendapatan terendah ialah daerah kewangan Wall Street. Kajian ini, seperti yang lain seumpamanya, gagal menyedari bahawa orang ramai membeli tiket di tempat mereka bekerja, membeli-belah, bercuti atau tempat lain selain tempat mereka tinggal.
Adakah orang miskin membelanjakan peratusan yang lebih tinggi daripada pendapatan mereka untuk tiket loteri?
Orang miskin membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka daripada orang kaya untuk mana-mana barang yang mempunyai harga tetap dan daya tarikan umum. Orang miskin membayar secara berkadar lebih banyak untuk makanan, ubat, pakaian, utiliti, insurans, dan perumahan, serta untuk cukai gaji dan jualan. Orang yang berada, sebaliknya, membelanjakan peratusan pendapatan yang lebih tinggi untuk perkara yang tidak mampu dimiliki oleh golongan miskin, seperti percutian ke luar negara atau tiket musim ke acara kebudayaan atau sukan. Orang kaya juga melabur dan berjudi dalam pasaran saham dan komoditi — juga aktiviti yang tidak mampu dilakukan oleh golongan miskin.
Patutkah kerajaan menahan mereka yang kurang wang daripada membelanjakannya untuk loteri?
Orang yang kurang bernasib baik dari segi ekonomi tidak kurang berkemampuan untuk membuat keputusan tentang cara membelanjakan satu dolar berbanding mereka yang mempunyai kemampuan yang lebih besar. Tambahan pula, mereka berhak mendapat peluang yang sama untuk hiburan dan rekreasi seperti orang lain. Masyarakat di A.S. dan Kanada tidak merampas hak dan keistimewaan berdasarkan status sosioekonomi.
Membeli Tiket Loteri Dalam Talian
Malangnya pada masa ini kebanyakan loteri AS tidak menjual tiket loteri dalam talian. Kebanyakan pakar loteri mengatakan bahawa pemain akan dapat membeli tiket loteri dalam talian dalam masa terdekat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *